Vijf belangrijke redenen om je ICT werkomgeving te monitoren

Gegevens monitoring ICT werkomgeving | IT2use4u

Voor bijna alle bedrijven en organisaties geldt dat zij anno 2023 in meer of mindere mate afhankelijk zijn van de ICT systemen en applicaties in hun werkomgeving. Zo zijn de meeste bedrijfsprocessen geautomatiseerd en maken organisaties en bedrijven volop gebruik van digitale technologieën, systemen en tools.

Goedwerkende ICT werkomgeving voor een soepele en efficiënte bedrijfsvoering
Ongeplande uitval heeft, of je nu sterk afhankelijk bent van ICT of niet, altijd vervelende gevolgen. Het is dus van belang om prestaties van systemen, netwerken en applicaties te monitoren. Wat is monitoring eigenlijk? Tijdens het monitoren bewaken we verschillende aspecten van de ICT infrastructuur. Hierdoor spoor je mogelijke problemen op voordat ze tot (ernstige) storingen leiden.

In deze blogpost bespreken we de vijf belangrijkste redenen om je ICT werkomgeving goed te (laten) monitoren.

1. Beperk ongeplande uitval tot een minimum (downtime)

Downtime – ofwel een stilstand – in je bedrijfsproces leidt meestal tot verlies. Verlies in tijd of omzet en mogelijk leidt de situatie ook tot reputatieschade omdat de klant ontevreden is over de beschikbaarheid van jouw diensten. Door systemen en applicaties doorlopend te monitoren, beperk je het aantal kritieke problemen die leiden tot storingen. Proactief in plaats van reactief handelen dus.

2. Verminder beveiligingsrisico’s

Het beschermen van belangrijke bedrijfsgegevens en het waarborgen van de privacy van jouw klanten is ontzettend belangrijk. Monitoring helpt bij het preventief uitvoeren van onderhoud. Tijdens deze controle komen er mogelijk kwetsbaarheden naar boven. Denk aan niet geïnstalleerde beveiligingsupdates of de laatste virusscanner definities. Zorg er dus voor dat je direct preventieve maatregelen neemt voordat kwaadwillende mensen misbruik maken van de situatie en er serieuze probleem ontstaan.

3. Verbeter prestaties en efficiëntie

Als internet, computers en software traag zijn, heeft dit een negatieve invloed op de productiviteit van medewerkers en de kwaliteit van de dienstverlening aan klanten. Door toezicht te houden op je ICT werkomgeving, identificeer je slecht presterende systemen en processen weet je op welke plek optimalisatie nodig is. Het gevolg is dat je als organisatie veel efficiënter werkt en dat je de levensduur van hardware verlengt.

4. Beperk de kans op gegevensverlies

Dataverlies is een serieus probleem voor een organisatie of bedrijf. Het is  behoorlijk frustrerend als je hard heb gewerkt en het bestand of de data is plots verdwenen en niet meer terug te halen. Of een werknemer klikt per ongeluk in een phising e-mail. Door monitoring identificeer je bijvoorbeeld of de back-up succesvol is verlopen. Met als resultaat dat je data eenvoudig weer terug haalt.

5. Voorkom kostbare reparaties

Als er niet direct actie plaatsvindt bij een ICT probleem binnen je werkomgeving, ontwikkelt deze zich mogelijk al snel tot een ernstigere kwestie. Dat leidt tot meer schade en de oplossing is in zo’n geval ook een stuk duurder en ingrijpender. Denk aan een kostbare reparatie of misschien zelfs een nieuw apparaat. Monitoring is een belangrijke tool en helpt je om de prestaties van systemen en netwerken continu te volgen en problemen vroegtijdig te detecteren.

Zorg voor een goede strategie en monitoring systeem
Bij het monitoren van je ICT werkomgeving is het belangrijk om te zorgen voor een goede strategie en een geautomatiseerd monitoring systeem. In dit systeem volg je de meest belangrijke prestaties van netwerken en systemen automatisch en ontvang je een melding als de omgeving niet meer aan de gestelde eisen voldoet.

Kortom: Door het monitoren van je applicaties en systemen waarborg je de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van je ICT werkomgeving. Door dit proces dusdanig serieus aan te pakken, verbeter je de kwaliteit van je diensten, versterk je de concurrentiepositie, bespaar je kosten en werkt iedereen tevreden en efficiënt aan zijn of haar verantwoordelijkheden.

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Over IT2use4u
Maico Huber, jouw ICT partner | IT2use4u
Maico Hubers

Wij begrijpen dat veel in jouw bedrijf afhangt van een stabiele en veilige ICT infrastructuur. Maico en zijn team zijn er voor het inrichten, beheer en onderhoud van jouw ICT werkomgeving.

Volg ons op